Veletrgovina Nakit Svaki nakit treba održavati

Svaki nakit treba održavati

Svi ljubitelji lijepog nakita morali bi znati da im on nikada neće ostati tako lijep kako je lijep bio kada su ga kupili – ukoliko ga ne održavaju. Vaš nakit sjajiti će onoliko koliko ste vi vremena i ljubavi njemu posvetili. Stoga je jako bitno znati kako čistiti svoj nakit, da ne napravite na kraju više štete nego koristi.

Danas ćemo vas naučiti kako najbolje čistiti ručno izrađeni nakit od srebra:

  • Sapun i voda: topla voda i blagi sapun za pranje posuđa bez amonijaka i fosfata trebali bi vam biti prva obrana za vaš nakit ako krpa za poliranje ne ukloni mrlju. Sapun i voda također se trebaju koristiti za čišćenje komada prije korištenja bilo koje druge metode.
  • Soda bikarbona i voda: možda ste čuli da pasta za zube koja ne izbjeljuje i koja ne izbjeljuje gel može biti dobra zamjena za komercijalna sredstva za čišćenje srebra, ali danas je ove osnovne paste za zube teško pronaći ili razlikovati od pasta za zube koje će vam uništiti nakit od srebra. Umjesto toga, napravite pastu od sode bikarbone i vode te čistom krpom nanesite količinu zrna graška na srebro. Za urezane, utisnute ili detaljne predmete, razrijedite pastu s više vode i upotrijebite čistu četkicu za zube s mekanim vlaknima kako biste doprli do svake pukotine. Stavite nakit pod tekuću toplu vodu i osušite čistom krpom.
  • Maslinovo ulje i limunov sok: pomiješajte 1/2 šalice limunovog soka s 1 žličicom maslinovog ulja u posudi koja je dovoljna da primi otopinu za čišćenje i malu krpu od mikrovlakana. Umočite krpu u otopinu i istisnite je da ne kaplje, a zatim polirajte srebro, isperite i osušite.
  • Bijeli ocat i soda bikarbona: upotrijebite ovo nježno sredstvo za čišćenje kako biste uklonili jake mrlje koje vam sprječavaju poliranje srebra. Namočite potamnjeli nakit u otopini 1/2 šalice bijelog octa i 2 žlice soda bikarbona dva do tri sata, a zatim isperite i osušite.